Atom Nieuws nummer 3
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 7

Verslag AtomLanddag 14 Oktober 2000

Deze landdag waren we te gast bij de Big Ben Club in Eindhoven. Het was lekker kort bij huis en we waren dan ook op tijd aanwezig. We werden hartelijk ontvangen en kregen consumptiebonnen voor de gehele dag.

De Atomclub had een fijne plek in een hoek vanwaar we de hele ruimte konden over zien. In totaal waren er zo'n acht Atomclub leden aanwezig die dag , een erge zwakke opkomst dus!! Voor de rest waren er zo'n 20 computers en 50 personen aanwezig,ook was er een stand waar je hardware , software en tijdschriften voor Acorn computers kon kopen.

Er waren diverse demonstraties in een aparte ruimte, o.a. aan Artworks door Henk Huinen. Roland en mij leek dit wel wat en dus gingen we er heen kijken. De goede man had een paar startproblemen maar na 10 minuten was dit gelukkig verholpen en toen bleek dat Roland en ik bij de verkeerde demo zaten n.l die van Codecraft door Eli-Jean Leyssens. Dit waren diverse korte programmatjes van maximaal 1, 2 of 4 kB groot. Het doel daarachter was een programmeerwedstrijd, waarbij in diverse categorien zo interresant mogelijke programmaatjes van de maximale toegestane lengte gemaakt werden. Veel van die programma's waren grafische demo's die extreem veel gebruik maken van de hardware van de RiscPC. Enkele trucjes om die programma's zo klein te maken waren het gebruik van assembler en compressie van het programma (een soort in-memory self extracting executables). Later hebben we dan toch de demo gezien van Henk Huinen, niet direct wat we gedacht hadden om te zien (n.l. zijn tekeningen die in Artwork gemaakt zijn, maar meer het werken met Artwork); werkelijk heel boeiend en zeker de moeite waard. Wel jammer dat de meeste presentaties uitliepen en dat Kees van Os niet aan de beurt gekomen is. Gelukkig zijn alle geïnteresseerden aan zijn tafel geweest en hebben ze de uitleg niet hoeven te missen.

Tijdens onze rond gang door de zaal kwamen we bij een computer collega uit België, die een muispen demonstreerde. Voor mij was dat helemaal nieuw, ik had daar nog nooit van gehoord laat staan er een gezien. Het ziet eruit als een gewone pen echter in deze pen zit een printje en je hebt er een speciale muismat voor nodig. En dan kun je dus in plaats van de muis al de muishandelingen doen met een pen. Leuk om te zien is dat de muiscursor ook beweegt als de pen boven (dus niet op) de muismat verplaatst wordt. Een ander verschil met een muis of een tekentablet is dat deze pen drukgevoelig is. Druk je harder op de pen, dan is de lijn op het scherm dikker. Je hebt er wel een speciale driver en poort voor nodig maar dan kan je er ook elk muisgestuurd programma mee besturen. Heel interresant en handig zoals Roland al opmerkte: "u heeft zeker nooit last van een muisarm?"

Misschien een ideetje voor aan de Atom in Pc te maken in de toekomst? Het werkt in ieder geval snel en accuraat.

Tot slot hebben we die dag nog heerlijk een Chinese maaltijd gegeten, daar kon je je voor opgeven van te voren en dat was heerlijk! Over de organisatie en ontvangst niets dan lof en zeker voor herhaling vatbaar.

Groetjes uit een nat en wat minder zonnig Born! Pascalle Leurs.

Een reactie van de RUM2000 organisatoren

RUM2000 was een zeer geslaagde dag voor de bezoekers en ook voor ons als organisatie. Toen Roland een tijd geleden aangaf dat jullie een presentatie wilden verzorgen op onze opendag waren we verheugd dat het dit jaar wel ging lukken i.t.t. vorig jaar. Jullie zijn met heel wat apparatuur naar Eindhoven getogen en hebben het publiek laten zien wat er allemaal nog gaande is op het 8 bitter front. Bij de uitleg over het afvangen van vectoren, de uitlezing op de display's etc kwamen nostalgische gevoelens weer boven uit m'n eigen hardware tijd. Zelfs het principeschema van een atom was aanwezig.

Niet alles is even vlekkeloos verlopen en daarmee doel ik op het uitlopen van de presentaties. Ik bied dan ook mijn welgemeende excuses aan aan Kees die een presentatie heeft opgezet die wellicht niet zodanig kon plaatsvinden als hij het zich had voorgesteld.

Ik hoop dat het voor jullie een leuke dag was en wanneer jullie in de buurt zijn dan zijn jullie welkom om aan te komen. Bijeenkomstdata zijn nu nog onduidelijk maar wanneer ze bekend zijn geef ik ze even door.

Met vriendelijke groet,

Cor v d Heijden

sv10610668.jpg

../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif