BOUWHANDLEIDING bij de 80 koloms kaart Bewerking H.v.d.H. |
Door het lezen en volgen van deze gebruiksaanwijzing, kunt u er van zeker van zijn dat u een goed functionerende 80-kolomskaart heeft. (dit epistel nalezend voor “her-publicatie” vroeg ik me af of iedereen hier wel uitkwam, de onderstaande opmerking stond er niet voor niets denk ik; klik hier voor het schema als doc-file. H.)
Mochten er toch problemen optreden, neem dan contact op met uw regionale hardware dienst. OPBOUW
Monteer daarna in de onderstaande volgorde de rest van de componenten. C7 staat aangegeven tussen IC8 en IC10, maar daar zitten geen gaatjes. IC8 is fout getekend, daar waar het merkteken van IC8 is getekend hoort IC7 te worden gemonteerd en het merkteken 1 poot verder, dit IC8 heeft 16 pootjes. De condensator hoort op de ronde kopereilandjes en het IC heeft ovale kopereilandjes.
Let op: C1 en C2 mogen niet van de opgegeven waarde afwijken; dit kan een defecte video processor tengevolge hebben. De transistoren staan verkeerd op de print getekend (wit); zie de bijgaande tekening voor de juiste opstelling. (b is de basis, en dat is het middelste pootje.) Bij T2 moet deze tussen beide andere pootjes worden doorgebogen. T1 kan deze er zo ingeprikt worden. Het kristal moet iets boven de print zweven ( ± 2 mm), zodat er geen contact met de onderliggende printsporen wordt gemaakt. Eventueel kunt u het huis van het kristal aarden mbv een draadje van het huis naar de min-aansluiting van de connector (aarde)DE CODEERSTRAPS (doorverbindingen)
Er kunnen een aantal keuzen worden gemaakt vwb de RAM’s op de kaart. Dit kan 2-,4-,8- of 16K zijn. De praktische realisering hiervan is gedaan met de keuze van:
DE JUMPERS: De jumpers bevinden zich iop de soldeer zijde van de print. Het zijn er totaal 3 en ze bevinden zich vlak bij de videoprocessor. Deze jumpers zijn aangebracht voor diegene die met een RGB monitor willen werken met deze kaart. Als een normale monochroom monitor wordt gebruikt, dan kunnen deze drie jumpers met een draadje worden doorverbonden. Denk er aan dat een RGB monitor niet direct aan de kaart gekoppeld kan worden. Er moet een buffer-versterkertje aangebracht worden tussen de monitor en de kaart om er voor te zorgen dat een fout in de monitor niet direct in de videoprocessor terecht kan komen en deze daardoor beschadigd kan worden. Natuurlijk moet in bij gebruik van een kleurenmonitor ook een aansluiting maken voor het SYNC signaal.
Waarschuwing: in het schema en in de componentenlijst, staat voor IC7 een 74LS123, DIT MAG ONDER GEEN VOORWAARDE EEN ANDER TYPE ( 74123 of 74HC123 of zo) ZIJN. Dit omdat de formule voor het berekenen van de externe timingscomponenten (C1 en C2, R1 en R2) bij alle typen verschillend is. DUS ALLEEN EEN 74LS123 ! Zodra u de kaart heeft aangesloten en u de software heeft geladen dan moet u niet schrikken als u geen beeld heeft. Draai dan aan P1 (de potmeter) totdat u een acceptabel beeld heeft. De potmeter is bedoeld om het sterke signaal van de 80 kolomskaart af te stemmen op het ATOM signaal. AUTOMATlSCHE VIDEO-SCHAKELAAR:
ATOM VIDEO BUFFER
|