Atom Nieuws 2002 nummer 1
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 7
De uitdaging!
Toekomstige projecten voor de Atom??

Inleiding:
De titel is nogal optimistisch gezien het nog steeds dalende aantal leden van de Atomclub. Er rijst dan ook meteen de vraag: ‘Is er nog animo om een of meerdere projecten op de Atom uit te voeren?’. De huidige leden doen eigenlijk ook steeds minder of niets meer met de Atom. Wanneer ik mezelf bekijk, bespeur ik dezelfde trend. Ik doe steeds minder met de Atom maar toch blijft het nog leuk om af en toe eens de soldeerbout op te pakken en wat te gaan experimenteren zowel hardware- als softwarematig. Je kiest dan een onderwerp en begint dan met het verzamelen van informatie via bv. het internet want hierop is echt alles te vinden. Wanneer de mist rond het onderwerp dan enigszins optrekt, begint het ontwikkelen van hard- en software om een en ander aan de gang te krijgen. Zoals de meeste Atom projecten, zijn er geen echte toepassingen voor maar het gaat meer om van dat onderwerp iets te weten te komen. Enkele voorbeelden waarmee ik de laatste tijd geëxperimenteerd heb zijn: I2C-bus, RC5 infrarood code en de werking van internet. Allemaal best wel interessant als je er iets meer van te weten komt. We gaan dus weer terug naar af. De Atom was destijds ontworpen voor experimenteer doeleinden en heeft nu weer dezelfde functie.
Wanneer je op internet surft, kom je nog steeds fanatiekelingen (als mezelf) tegen die ook een en ander op oude 8-bits systemen werkende hebben gekregen. Er zijn dus nog meer mensen die regelmatig iets ‘nieuws’ uitproberen op hun oude vertrouwde 8-bitter.
Om toch het animo op te krikken, staan hieronder een aantal projecten welke misschien wel leuk zouden zijn om bv tijdens de clubavonden uit te werken.

8-Bits harddisk:
In Elektuur heeft laatst een artikel gestaan over een 8-bits IDE interface. Het printje zag er vrij eenvoudig uit dus hardwarematig valt het wel mee. Ik heb van Roland Leurs begrepen dat het softwarematig ook wel meevalt aangezien hij het meeste werk al verricht heeft bij het schrijven van de PC-DOS ROM. Alle software om een harddisk met de atom te kunnen gebruiken zit hier al in, het enigste wat er moet gebeuren is de PC-routines die de hardware aansturen van de PC-interface vertalen naar de 8-bits IDE interface aansturing. Wanneer dit project werkt komt het volgende probleem: Waar haal ik zoveel megabytes software vandaan om op de harddisk te zetten???


80 Kolomskaart uitbreiding emulator Wouter Ras:
De emulator van Wouter Ras is op dit moment nog steeds de beste Atom emulator maar en zijn nog steeds een paar dingen waarmee de emulator nog completer kan worden. Een van die dingen is de 80 kolommen kaart emulatie van de standaard 80 kolommen kaart gebaseerd op de 9345 zoals via de clubstandaard gedefinieerd is.

Joystick uitbreiding emulator Wouter Ras:
Een van de dingen die ook nog geïmplementeerd kunnen worden, is een joystickemulatie zoals die al jaren standaard is bij de Atom. Ik praat dan over het aansluiten van de joystick op de 2 bovenste rijen van de keyboard matrix waardoor de bestaande software niet aangepast hoeft te worden. Indien de joystick op een ander adres komt te zitten zal alle software welke de joystick gebruikt omgeschreven moeten worden.

ISA-slot op de Atom:
Er speelt bij mij al langer het idee om een ISA slot te maken voor de Atom waarmee men PC- printen kan gebruiken. Niet alle opties kunnen dan gebruikt worden omdat de PC een aantal signalen kent die niet of moeilijk te implementeren zijn in de Atom, maar toch moet het mogelijk zijn om zo gebruik te maken van de diverse PC-printen. Ik noem maar als voorbeeld een modem kaart of een I/O kaart (seriële en parallelle poorten). Hiervoor moet wel een PC voeding gebruikt worden met +12V en –12V maar deze voeding kan ook de Atom (+5V) voeden. Dit slot is geschikt om simpele I/O functies te verrichten.

Atom en Internet:
Indien er op de Atom een modem kaart aangesloten is (of met Wouter Ras emulator v1.33), moet het mogelijk zijn om internet op te kunnen. De problemen zijn dan om diverse protocollen te schrijven voor bv de verbinding en het data transport.
De volgende stap, indien de verbinding lukt, is dan om applicaties te schrijven voor bv een simpele HTML-browser welke een aantal opties op het Atomscherm kan laten zien (misschien in combinatie met Atomic Windows). Je zou dan bijvoorbeeld een eigen homepage kunnen maken waarop de informatie op Atom-scherm formaat gepresenteerd wordt. Of een programma om files uit te wisselen. Mogelijkheden genoeg

WIE DURFT???
Groeten K.v.Oss
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif