Atom Nieuws jaargang 1999 nummer 2 |
pagina 12 |
Oude
koeien
Automatisering
theorielokaal
Inleiding:
Alweer
heel wat jaren geleden hebben Guus v/d Leest, Hennie Berkenbosch en
ikzelf ooit een systeem bedacht en uitgevoerd voor het automatiseren
van een theorielokaal voor rijvaardigheid. Het is wel lang geleden
maar toch wil ik hierover het een en ander vertellen.
Hardware:
De
hardware voor dit project bestond uit:
Een Atom met minimale configuratie, 2k RAM, een VIA en een EPROM met de software. We hadden alles wat niet nodig was en alleen maar storingen kon veroorzaken, uit de Atom gehaald. De VIA was nodig voor de communicatie met de drukknop-interface en alle software was op #A000 geassembleerd en met een commando oproepbaar. De RAM was voor tijdelijke opslag van de resultaten.
Een drukknop-interface om de drukknoppen op de tafels te koppelen met de Atom. Op de tafel bij elke zitplaats waren 2 knoppen gemonteerd, een rode en een groene. Wanneer er een nieuwe dia kwam, werd de interface gereset en kon men een keuze maken Ja (groen) of Nee (rood). In de interface zaten per zitplaats 2 flip-flops, eentje om te kijken of er gedrukt was en eentje voor de Ja/Nee keuze. Niet gedrukt was bij voorbaat fout. De interface kon 16 zitplaatsen controleren en de data kon via multiplexen opgevraagd worden.
Een diaprojector met lichtgevoelige weerstand. Men kon van te voren opgeven welke diaserie vertoond werd. De antwoorden van deze diaserie lagen vast in de software omdat er maar 5 series waren. De lichtgevoelige weerstand detecteerde wanneer de volgende dia op het scherm geprojecteerd werd, dit was tevens het signaal om alle antwoorden in te lezen om daarna de interface te resetten.
Een printer. Aan het einde van een diaserie kon men per kandidaat een lijst met resultaten uitprinten waarop ook vermeld stond of deze kandidaat geslaagd dan wel gezakt was.
Software:
De
software bestond uit een box op #A000. Deze box was op te splitsen in
de volgende delen:
Interpreter, hiermee kon men met het commando THEORIE het programma opstarten.
Hoofdprogramma, dit is het eigelijke besturingsprogramma. Na het commando THEORIE moest men de diaserie kiezen. Daarna volgde een tweetal testdia's en daarna werd met de werkelijk theorieles begonnen. Aan het einde werd gevraagd of er geprint moest worden.
Schermen, tijdens de sessie kon men op dit scherm zien wat de resultaten tot dan toe waren.
Tabellen, er waren antwoorden voor 5 diaseries ingegeven.
Resultaat:
Na wat
opstartproblemen zoals dender van de lichtgevoelige weerstand en wat
kabelproblemen, heeft het systeem toch ca. 2 jaar gedraaid en zijn er
heel wat theorielessen mee gemaakt.
Tot de volgende keer.
Kees
van Oss