Redactioneel

De laatste ?

Einde vorig jaar maakte ik, als voorbereiding op ELAN twee nummer 1, het onderstaande stukje:

Terugblikken hoort een beetje bij de tijd van het jaar. Het ELAN-jaar begon met een sprong in het duister met het nulnummer. Vier goed gevulde nummers verschenen op het net. Tevens moest ik stelde ik vast dat het zonder de inbreng van de auteurs niet zover gekomen zou zijn.

Nog steeds bleken in binnen en buitenland mensen bezig zijn met de Atom. De laatste ontwikkelingen van Kees van Oss bewijzen dat het niet afgelopen is met die goede oude 8-bitter. In 1980 had niemand kunnen bevroeden dat we ooit met de Atom het, toen zelfs nog onbekende, internet zouden kunnen bezoeken. Schoorvoetend werd toen met akoestische telefoonmodems op bulletinboards (BBS) gekeken. Allemaal heel gebrekkig en vaak teleurstellend. In vergelijk met vandaag en de snelle kabel respectievelijk ADSL verbindingen lijkt dat kinderspel.
De vorm van retro-computing die nu ook met de Atom gedaan wordt vormt een nieuwe uitdaging voor de zelfdoeners onder ons. De Atom stond model voor een studie met de FPGA. En een flirt met Linux ontbrak ook niet.
Nostalgie kwam royaal aan bod met herinneringen aan en restauratie van een Atom. Een serie over Logo haalde de kennis op aan die programmeertaal.
De waarnemingen bleken niet altijd in goede aarde te vallen maar zijn onbedoeld een nostalgische voortzetting geworden van de satirische column in Datacheck (*) die ook nu weer veel aandacht trok.

Roland Leurs liet weten dat hij door drukke werkzaamheden weinig of niets meer doet aan Atom-zaken. Hij heeft veel gepubliceerd in AN en de laatste tijd ook in ELAN. Een woord van dank voor zijn jarenlange inzet is op zijn plaats. We zullen zijn inbreng missen. Vooruitblikkend heeft een rondgang langs de medewerkers het resultaat gehad dat we, ondanks het afhaken van Roland, ook volgend jaar een poging wagen om weer een aantal nummers van ELAN uit te brengen. Vaststaat dat ELAN wel veel gelezen wordt maar dat slechts enkelen bijdragen door middel van beeld en of tekst. Onder al die lezers (*) moet toch ook wel iemand zijn die volgend jaar een bijdrage, hoe klein ook, kan leveren.


Ik sloot heel enthousiast af met:

De feestdagen staan voor de deur. Tijd voor bezinning en om nieuwe projecten aan te pakken. Laat ons meegenieten van uw activiteiten.

In afwachting van uw kopij wens ik, mee namens alle medewerkenden, uw en de uwen een prettige dagen toe. We hopen u in het nieuwe jaar, met uw onmisbare medewerking, weer een aantal nieuwe uitgaven van ELAN te kunnen presenteren.

In de eerste paar maanden bleef om allerlei redenen, ziekte, ongeval, andere prioriteiten, etc. de kopy uit. Nu na de vakanties, ergens in juli 2004, moet ik vaststellen dat, op deze laatste uitgave na, wellicht het experiment maar beter kan worden afgesloten. Het tijdstip waarop dit nummer verschijnt spreekt voor zich ;-) . Deze ELAN zal nog enige tijd op het net staan waarna voor wat mij betreft, afhankelijk van uw reacties, het experiment beëindigd wordt.

Graag hierover uw mening.

Rest mij niets anders dan allen die tot nu toe meegewerkt hebben van harte te bedanken voor hun bijdragen. Bovenal wens ik u allen een voorspoedige voortzetting van 2004 toe.

Medewerkers:
Janny Looyenga.
Fred Jan Kraan.
Kees van Oss.
Een Waarnemer.
red. Henk van der Heijden.

(*) Datacheck was indertijd het lijfblad van de regio Den Haag e.o.
alle plaatjes zijn "opklikbaar" als op de betreffende pagina linksboven een "zoom" icon staat.