10 jaar Atom-in-PC kaart

In deze warme september van 2003 is het op de kop af 10 jaar terug dat de Atom-in-PC kaart gedistribueerd werd binnen de Atomclub. Niet dat dat zo bijzonder is, er zijn wel meerdere ontwikkelingen die een 10 jarig bestaan gevierd hebben. Zo heeft Linux onlangs ook eenzelfde leeftijd gehaald. Maar dit soort mijlpaaltjes geven een reden om eens te kijken wat er op computergebied veranderd is in 10 jaar tijd. En dat is ontzettend veel.

10 jaar geleden werkte ik voornamelijk op een XT onder MS-DOS 3.30. Daarop is de Atom-in-PC kaart ontwikkeld. Eigenlijk weet ik nog goed hoe het ontstaan is .... eigenlijk begon het met de koppeling tussen een Electron en een Atom. De electron diende als sjieke terminal (voornamelijk goed geluid en 80 kolommen grafische kaart) voor de Atom. De Atom maakte wel gebruik van de eigen interfaces (printer, disk, tape). Maar na verloop van tijd "sloop de koppeling tussen de Atom en de PC er in". Die twee werden met een kabel verbonden en de PC kon de functionaliteit van de Electron als terminal overnemen. Op dat moment begon de Atom te haperen.

Eerst dacht ik nog aan een ontwerp met een backplane en 4 losse kaartjes. Maar het niet-universele karakter van die opzet zat me wat tegen. Vandaar dat alles op een insteekkaart kwam te staan. De rest weet u, of kunt u nalezen op de Atom revisited site.

Als je bekijkt hoe de techniek met sprongen vooruit gegaan is, is het merkwaardig dat toch nog zoveel mensen in de wereld bezig zijn met de Atom. De Atom is op het internet terug te vinden; veelal als stuk in een virtueel museum, maar ook sites van mensen die nog aktief bezig zijn met dit staaltje techniek. Een staaltje techniek waarvan we eigenlijk alles weten. Een staaltje techniek dat we verder uitbreiden met de technische mogelijkheden van vandaag. Enerzijds heeft dat geleid tot uitgebreide mogelijkheden van de Atom-in-PC, die alles uit een pc naar een eenvoudig te programmeren omgeving haalt. Anderzijds, en dat vind ik eigenlijk nog knapper, uitgebreide mogelijkheden tot hardware muiscursor, ingenieus opgebouwde chipkaartlezer, de Atom in 1 IC middels een FPGA en nu zelfs een ethernetkaart aan de Atom zodat-ie rechtstreeks aan het internet kan als webserver. Na het wegvallen van Atom Nieuws(*) blijft gelukkig datzelfde internet nog staan als communicatie medium.

De charme van de Atom gaat denk ik nooit meer over. Die bekende kern waarop je gaat voortborduren met nieuwe hardware of nieuwe software zal voorlopig bij velen aanwezig blijven. En niet alleen de hardware en software, ook de sociale contacten die rondom die Atom zijn opgebouwd blijven in een aantal regio's nog steeds bestaan in de vorm van kleine, maar gezellige en vaak ook nog leerzame bijeenkomsten.

Wie weet wat we over 10 jaar nog doen met de Atom of een afgeleide daarvan....

Roland Leurs

(*) Waarom hebben we Atom Nieuws eigenlijk opgeheven? Vorig jaar leek er geen kopij te zijn en nu propt Henk zomaar zijn derde exemplaar van Elan op het net !?