Atom Nieuws 2002 nummer 1
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 10
De laatste :-(

Het zit erop. Atom Nieuws valt niet meer op onze deurmat. Geen geknip en geplak meer om op het allerlaatste moment toch nog het vertrouwde boekje op tijd bij de drukker te krijgen. Het ligt voor de hand om nu nog even wat droevige gevoelens op te roepen, maar dat heeft geen doel. Sterker nog, ik denk dat de meesten onder ons niet verrast zijn. Het vorige nummer is inmiddels ook alweer een jaar oud.Velen hebben de nodige uren in ons lijfblad gestoken. Een blad met technische hoogstandjes, zeker voor die tijd.

Iedereen onder ons herinnert zich nog wel de komst van de toolboxen zoals Josbox, P-Charme, GAGS en Salfaa. Boxen die ons het programmeren van de Atom aanzienlijk aangenamer maakten. De 80 kolomskaart bood een redelijk scherm in zowel 40 als 80 kolommen. GDOS gaf meer ruimte op diskettes. Leden hebben geexperimenteerd met meerdere processoren aan de Atom, toch is de 6502 second processor card nooit van de grond gekomen; de 6809 mondjesmaat en de Z80 CP/M kaart was wederom een mijlpaal. Randapparaten varieerden van real-time klokje tot muis. En al deze projecten hebben als gemeenschappelijke deler dat ze voor altijd opgetekend zijn in Atom Nieuws.

Is de Atom verleden tijd? Ja. Of toch niet? Ik weet het niet. Een ding is zeker: de Atom houdt ons niet meer zo bezig als vroeger. Tegenwoordig praten we over satelietontvangers, discussieren we of Windows of Linux superieur is en de moderne GSM toestellen bieden meer mogelijkheden dan de Atom. Toch trekt de Atom nog steeds bekijks op bijvoorbeeld de RUM bijeenkomsten in Eindhoven. Mensen zijn nog steeds verbaasd wat je zelf kunt doen met zo'n computer en realiseren zich dat ze gewoon slaafjes zijn van hun modern systeem. Maar dat willen we zelf, anders waren we aktiever bezig met de Atom. Deze nalatende activiteiten leiden uiteindelijk naar minder kopij voor Atom Nieuws. En dus ook een steeds lagere frequentie. Van 7 naar 4 nummers per jaar, later nog maar 3 en voor u ligt nummer 1 van 2002. Net voor de jaarwisseling. Maar ik kon toch moeilijk een setje blanco vellen naar u sturen?

Soms ontvang ik signalen dat mensen denken we de Atomclub opheffen. Dat is zeker niet het geval. We komen nog steeds bijv elkaar in Sittard en ook regio Brabant heeft nog regelmatig bijeenkomsten. Af en toe ontmoeten we elkaar bij de Big Ben Club in Eindhoven. En vooral, we mailen. Nog niet met de Atom, die gaat het net niet redden. Hoewel .... ? Wel gaan we elkaar op de hoogte houden via het Internet. Henk van der Heijden heeft al een goed begin gemaakt. Voordat u mij nog een zeur gaat vinden sluit ik het voorwoord af. Ik bedank namens de hele redactie, officieel nog steeds bestaande uit Willy Truyen, Bruno Tossaint en ondergetekende, alle auteurs die bijgedragen hebben aan Atom Nieuws en uiteraard bedanken wij alle lezers, want daar doe je het tenslotte voor!

Voor de laatste keer, groet ik U namens de voltallige redactie,
uit een zonnig Limburg,
Roland Leurs
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif