Atom Nieuws 2001 nummer 2
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 5
PPIO
hardware voor de PIC16F84 emulator

door Roland Leurs

Er zijn van die projecten die haast nooit afkomen. Mijn PIC16F84 In-circuit emulator is er daar een van. De software is af, maar het hardware gedeelte moet nog ontworpen worden. Een van de uitgangspunten daarbij is dat de hardware op elke parallelle printerpoort aangesloten moet kunnen worden. Zo staat het op mijn webpagina's (al meer dan een jaar...)

Inmiddels krijg ik uit diverse delen van de wereld signalen dat men mijn PIC emulator heeft gevonden, alleen waar blijft de hardware? Een meneer uit India, Kinjal Patel, stuurde me zelfs een ontwerp. Helaas gebruikte deze heer een 8155 en die heeft net als de 8255 3 * 8 bits poorten die als ingang of uitgang geschakeld kunnen worden. Maar niet zoals een 6522, 6821 of 16F84, een gedeelte van elke poort als ingang en een gedeelte als uitgang programmeren. Ontwerp afgekeurd. Meneer Kinjal gaf het niet op en stuurde daarna nog twee ontwerpen die ik ook af moest keuren omdat het ontwerp kon leiden tot kortsluitingen door het aan elkaar knopen van twee actieve uitgangen. Hij heeft nog geprobeerd om dat op te lossen met diodes, maar dat werd ook nieks.

Ondertussen had ik een oud idee van mij uit mei opgepakt om een 6821 aan de printerpoort van een pc te hangen. Het printontwerp en het schema staan op de volgende bladzijden.

De bedoeling wordt om deze print te maken en te voorzien van een 64 polige connector, met een penbezetting zoals we de Atom VIA poorten beschikbaar hadden.

Met wat geschikte software kunnen dan oude Atom-printen (die gebruik maken van de VIA) ook gebruikt worden op de PC, Atom-in-PC of Atom emulator. Ik verwacht daar geen hoge doorvoersnelheden, maar voor het emuleren van een PIC, het aansturen van een trein en wellicht het branden van een eprom zal het wel snel genoeg zijn. Wellicht gaat er ooit een fanatiekeling een Atom Z80-kaart aan hangen.

Maar daarover leest u vast meer in een volgende jaargang van Atom Nieuws.

Met vriendelijke groeten uit een zonnig Born, en India,
Roland Leurs

../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif