Atom Nieuws 2001 nummer 2
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 2
De Acorn Atom na 20 jaar gebouwd.
Auteur: Dick Blok

Al geruime tijd ben ik bezig met het aanleggen van een verzameling homecomputers. Vanaf het prille begin in 1980 ben ik al bezig geweest met het zelf bouwen van homecomputers. Als eerste was daar de Junior computer van Elektuur een kloon van de bekende KIM-1 uitgerust met een 6502. Hierop heb ik de 6502 assembly geleerd. In die tijd kwamen er erg veel nieuwe merken en types op de markt. Eén van de eerste computers met een echt toetsenbord en video-aansluiting uit mijn herinnering was de Acorn Atom. Destijds was ik al via de ZX81 en later Commodore en weer later de PC-XT een andere weg ingeslagen.

Spijt dat ik nooit een Acorn Atom had gebouwd is echter altijd een beetje gebleven. Tijdens één van mijn zoektochten naar onderdelen voor mijn huidige verzameling stuitte ik toevallig op een stel ongebruikte Acorn Atom printen.

Toen was mijn kans daar. Via internet kwam ik aan de adressen van een aantal leden van de Acorn Atom club (Roland Leurs, Louis Meerloo,Henk Hayden) en heb toen een aantal onderdelen en gebruikte kasten plus keyboards kunnen ruilen of overnemen.

De rest van de informatie kon ik vrij gemakkelijk op internet vinden, onder andere het schema en de Technical Manual.

Aangezien ik de verzameling maak met een vriend van mij wilde ik twee complete Atoms gaan bouwen. De printen,kasten en keyboards waren binnen na zelfs een rit vanuit Haarlem naar Emmen, maar ach je moet er wat voor over hebben. De belangrijkste onderdelen zoals de 6847 en Basic Rom kon ik overnemen van de genoemde leden. De rest van de onderdelen en trouwens ook de 6847 waren nog allemaal te koop bij Display Electronica. Alleen de 2114 RAM ic's waren lastig te koop. Gelukkig kon ik die ook nog krijgen van Roland en Louis dus ik was compleet. Ik wilde namelijk het lieftst de Atom in geheel originele staat opbouwen.

Na een paar avonden zwoegen om de keyboards van de oude printen af te solderen en het schuren en spuiten van de kasten kon ik eindelijk beginnen om de Atom te bouwen.

Met het schema en de Technical Manual erbij was het een eenvoudige klus en weer twee avonden later was het grote moment daar. Voeding van 9 V aansluiten, TV op kanaal 36 en aanzetten. In 1 keer werkte alles gelukkig goed. Ik heb wat programma's ingetypt en op cassette bewaard om alles te testen en toen was de eerste Atom klaar. Van elke stap in het proces heb ik met een digitale camera foto's genomen voor de website die mijn vriend heeft. Ik heb op deze site een pagina geschreven waar ik in het kort mijn project beschrijf. Van aale stappen is een foto te zien en als de foto wordt aangeklikt ook in een groter en duidelijker formaat. Op mijn website heb ik een en ander gepubliceerd onder Acorn Atom Project. De volgende stap voor mij is de software te testen en met behulp van de talloze voorbeelden uit oude nummers van de Atom Nieuws uitbreidingen maken en misschien wat programmeren. Ook al ben ik via mijn werk met de meest moderne en snelle machines bezig, vindt ik het zelf bouwen en programmeren van die leuke oude machines nog steeds het leukst. Ik zal via de website of via Atom Nieuws de vorderingen in de toekomst laten weten.

sv10810817.jpg

../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif