Atom Nieuws 2001 nummer 1
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 4
Daisywheel Printer
door Guus van der Leest

Beste Atomisten,

het is weer een hele tijd geleden dat ik iets in de Atom News gepubliceerd heb. Dit keer had ik graag uitgebreid melding willen maken van de vorderingen met het volgende project:

Met de Acorn Atom een HR-1 Brother Daisywheel Printer aan sturen.

Meestal is zoiets goud van oud, en deze printer, gekocht in 1988 op de computerbeurs in Den Bosch voor f 100,-, deed zijn zelftest uitstekend. Een scherp haarzuiver lettertje. Kijk, hij was niet al te snel en maakte een boel herrie, maar toch?

Het venijn van de aankoop zat hem in de interface. Die speciale interface Quime Sprint 3 zou de Centronics-data goed moeten vertalen voor de Daisywheel Printer. En die interface werd er niet bijgeleverd. Daar zag ik meteen een uitdaging voor de Acorn Atom in. Met een standaard Atom en 7 extra IC's heb ik hem uiteindelijk aan de praat gekregen. De zorgvuldig ontwikkelde hardware werkte, de spaghettie software ook.

Maar in 1991 werd ik ziek en kwam er niks meer van Atommen. In 1995 tijdens een kort herstel heb ik nog even wat uitgeprobeerd, maar het wou niet echt lukken. Nu, in oktober 2000, weer 4 jaar hersteld, heb ik de uitdaging opnieuw aangenomen. Van de week heb ik de Atom uit het stof gegraven en op zolder opgesteld. Met de Daisywheel Printer ernaast.

Op de clubavond van donderdag 5 oktober bij Sjaak Geene leek mij geschikt om hier om raad te vragen. Aanwezig: Sjaak Geene, Jacques Teulings, Hennie Berkenbosch, Kees van Oss en ik. Ik heb met Kees van Oss overlegd hoe ik deze uidaging het beste aan kon pakken. Later ben ik bij Kees van Oss een kopie van de SALFAA toolbox op gaan halen.

Maar tijdens mijn hernieuwde onderzoek ging het volgende mis: Ik hield de printer te schuin en de ontgrendelde carriage-kop met het printwiel kwam hard tegen de eindstop rechts aan. Daarna werkte het inktlint-transport niet meer. En dat transport (met plastic tandwieltjes) zit helemaal in de carriage gebouwd. Ik weet nog niet of ik het herstellen kan. Voorlopig einde oefening, dus.

Er is ook nog iets anders met deze printer: Hij gaat op een destructieve manier om met het inktlint. En als die cassette leeg is, WAAR haal je dan nog een nieuwe vandaan?

Tijd om mezelf te beraden op een mogelijke andere uitdaging.

15 Oktober 2000

Gisteren (zaterdag) ben ik op de landelijke najaars-clubdag geweest. Daar kreeg ik een goede suggestie voor een eventueel alternatieve doelstelling voor de Daisywheel Printer: Als Plotter of als Meet-station.

Guus van der Leest.

../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif