Atom Nieuws jaargang 1999 nummer 2
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif
pagina 9

Update Atom Emulator  V1.33

programma: Wouter Ras       redactie: Roland Leurs

Wouter Ras heeft zijn Atom Emulator op verzoek uitgebreid. In versie 1.33 wordt nu ook I/O via de ISA bus ondersteund. De ISA I/O map (trouwe bezoekers van de regio-avonden in Limburg weten nu dat dit iets anders is dan een memory map) is beschikbaar op de adressen #B400-#B7FF.

De ISA I/O map loopt van $0000 - $03FF waarbij de eerste 512 bytes gereserveerd zijn voor I/O devices op het moederbord (zoals DMA controller, timer en toetsenbordcontroller) en de hoogste groep van 512 bytes zijn gereserveerd voor I/O uitbreidingen op de ISA bus (parallelle- en seriële poorten, videokaart etc). De "omnummering" van Atom-naar-ISA ziet er als volgt uit:

 
ISA BUS I/O Map Atom emulator I/O Map
$0000 #B400
$0001 #B401
$0002 #B402
......... .........
$03FF #B7FF

Hier zijn vast leuke dingen mee te doen: u kunt nu communiceren via een seriële poort of  poorten aansturen via de printerpoort. Daarnaast kunnen de Atom Emulator en de Atom-in-PC ook met elkaar babbelen:

 
Atom-in-PC Atom emulator
10 ESCAPE=OFF
20 *PC
30 DO PRINT "Atom-in-PC groet Atom Emulator"
40 UNTIL 0
10 DO
20  PRINT $?#B700
30 UNTIL 0

Zoals in bovenstaand voorbeeld al weergegeven is kunt u de I/O-poort op de ISA bus op de bekende Atom manier benaderen. Gewoon met ? en ! operatoren. Ook vanuit assembler zijn een aantal instructies beschikbaar: LDA, STA, LDX, STX, LDY en STY. Voor de meeste toepassingen volstaan deze instructies. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u altijd nog contact opnemen met de auteur.

De emulator is te vinden op de regioschijf.

Wij wensen u veel I/O plezier met deze update,
Wouter Ras & Roland Leurs
../../../images/back.gif ../../../images/exit.gif ../../../images/forward.gif